Båtvett for alles sikkerhet

For å få en sikker og behagelig båttur er det bra å vite litt om hvordan man skal opptre på vannet.

Flytevesten skal alltid være på under kjøring, og sitt ned i båten når den er i bevegelse. Hvis dere må bytte plass, skal en av gangen forflytte seg. Sørg for å laste båten riktig slik at den ikke krenger til en av sidene. Uansett om båten er stor eller liten er det viktig for sikkerheten at flere personer ombord kan håndtere båten. Starte og stoppe motoren, kjøre, styre og legge til er noe også barna kan lære seg. Hvis det skulle skje en ulykke er det viktig at alle vet hva som skal gjøres.

Hvis noen faller i vannet, stopp båten umiddelbart. Når noen skal trekkes opp i båten, gjøres det alltid fra båtens akterdel. Ha alltid noe mellom deg og personen i vannet, f.eks. en åre. Denne “forlengede armen” reduserer risikoen for at du selv faller i vannet. Hvis du må påkalle oppmerksomhet og hjelp fra andre båter, vink langsomt med begge armer over hodet og ut til sidene. Det er alltid bra å ha med en reserve padleåre eller årer hvis motoren streiker. Gjør det til en vane å alltid si fra hvor dere skal og hvor lenge dere har tenkt å være borte. Alkohol og båtkjøring hører ikke sammen!

For å bevare den gode stemningen blant båtfolk finnes det noen uskrevne regler som stort sett er vanlig folkevett. Senk farten når du kjører inn i havner slik at du ikke risikerer å kjøre på noen. Hvis du har en større båt med kraftig motor som lager høye bølger, er det en selvfølge å kjøre sakte forbi mindre båter, kajakker osv. Når du ligger ved brygga er det fint å hjelpe til med fortøyninger og andre ting når andre båter skal legge til. Sørg for at oppakning og tauverk ikke ligger på brygga, men oppbevar tingene dine i båten slik at de ikke ligger i veien for andre på brygga. Unngå også for høy musikk eller å være høyrøstet, og vis hensyn. Hvis du har lagt til for å fylle drivstoff eller lignende, bør du forlate brygga når du er ferdig slik at andre kommer til. Når du legger til i en naturlig havn er det ikke i orden å “reservere” svaberg eller lignende til dine båtvenner ved f.eks. å sette ut solstoler. Det er førstemann til mølla som gjelder.

Som nybegynner er det bedre å spørre enn å anta. Båtkulturen handler mer om å hjelpe og støtte hverandre enn det vi opplever i andre sammenhenger.

Test vår båtkonfigurator
Finn din redningsvest