Vinteren er i anmarsj, og båtsesongen går mot slutten. Vi håper du har hatt en fin sesong med din Pionerbåt, og vi vil nå dele noen tips med deg om hvordan du oppbevarer båten din om vinteren.

TIPS 1: Tøm dobbeltskroget for kondensvann

Når lufttemperaturen i skroget går ned, kan det oppstå kondens som fryser til is – om skroget ikke tømmes. Derfor er det viktig å åpne pluggen og tømme båten for å sørge for at alt vann renner ut.

TIPS 2: Ta ut batteriet

Når du oppbevarer din Pionerbåt for vinteren, er det best å ta ut batteriet. Det er jo unødvendig å la det lades ut når båten ikke er i bruk. Da unngår du også potensielle skader på batteriet. Et tips er å holde batteriet oppladet under vintersesongen så det er klart når båten skal sjøsettes.

TIPS 3: Velg rett oppbevaringsmetode

Det er båttypen som avgjør hvilken oppbevaringsmetode som er best for akkurat din båt.

Båt med rorkultstyring

En båt med rorkult kan enten ligge normalt eller opp-ned. Tenk på følgende:

  • Gi motoren den servicen som produsenten av motoren anbefaler.
  • Sørg for å låse inn motoren på et trygt sted for å beskytte den mot tyveri.
  • Hvis det er mulig, så kan du plassere båten opp-ned. Dette fordi skroget gir naturlig beskyttelse mot vær og vind når båten ligger opp-ned. La for eksempel båten ligge på trebjelker for å skape avstand til bakken, da unngår du kondensering.
  • Hvis du oppbevarer båten med bunnen ned, må du tenke på at overtrekket må ha riktig helning. Delvis for å beskytte båten og delvis for å unngå at snø og is trenger inn.

Båt med styrekonsoll

Motorbåter oppbevares vanligvis ikke opp-ned. De bør stå på en båthenger eller liknende. Og dette er også viktig å tenke på:

  • Det enkleste er å la motoren sitte, siden installeringen er mer omfattende enn med en påhengsmotor. (Et tips kan være å kontakte forsikringsselskapet for informasjon om hva som gjelder i ditt tilfelle).
  • Fjern eventuelle stropper som brukes ved transport, da unngår man at skroget utsettes for unødig belastning.
  • Hvis båten oppbevares utendørs, bør du benytte overtrekk med helning for å unngå at snø og is tar seg inn.

TIPS 4: La regnavløpet være åpent

Hvis båtens overtrekk blåser av, er det en risiko for at regnvann trenger inn. Derfor er det viktig å la dreneringen i båten være åpen, slik at vannet kan renne ut. Men sørg da også for at båten heller mot dreneringen. Det kan også være smart å tømme båten for tekstiler og andre ting som kan ta skade av fukt.

Vil du ha flere båttips?

Last ned Pioner sjekkliste - velg riktig båt for familien!
Skriv inn din mailadresse under så sender vi deg båtguiden.