Spinnfiske

Spinnfiske er det folkelige sportsfisket, med mange variasjoner og vanskelighetsgrader. Alle kan fiske med denne metoden, det viktigste er å lære seg å kaste og når du bør slippe senen. Vekten på åtet gjør at du får ut senen, og så sveiver du inn igjen, i beste fall med en fisk på kroken. Basisutstyret er stang, snelle, nylonsene eller flettet sene, og selvsagt åte. Spinnfiske går like bra fra båt som fra land.

For å få effektive kast bør åtet henge cirka 15 centimeter fra det ytterste øyet på kastestangen. Tenk deg at stangbevegelsen, kastet, er som en klokke og at klokka tolv er rett over hodet ditt. Før kastestangen bak ryggen i en kontrollert bevegelse til klokka tre, så sender du den framover og slipper senen når stangen kommer til klokka ti. Når du slipper, får vekten av åtet senen ned i vannet, og så er det bare å begynne å sveive inn og håpe på napp.

Det finnes mye forskjellig utstyr til spinnfiske, i utførelser som passer alle, fra nybegynnere og barn til profesjonelle fiskere. For å vite hva du behøver, ta utgangspunkt i hvor og hva du vil fiske og hvor erfaren du er. Tunge drag og tunge fisker krever kraftigere stang og sene. Vil du fiske mindre fisker med jigg, er det fint å ha en flettet sene og en svært lett stang. Den stumme senen gjør at du kan kjenne hver eneste lille bevegelse.

Du får fiskestenger for ulike kastelengder og ulik vekt. De kalles haspelstenger eller multiplikatorstenger. Snellen med line kan enten være en åpen snelle, en multisnelle eller en innkapslet variant. Haspel er det vanligste. Den innkapslede egner seg svært godt for nybegynnere, du trenger bare å holde inne og slippe opp en knapp når du kaster ut. Multisnellen passer best for tyngre åter og mer erfarne fiskere. En flettet sene er stum, men kan lett briste, mens nylonsenen er elastisk og kan lett få floker. Det finnes også en såkalt usynlig sene, en fluorkarbonsene, som synker litt i vannet.

Åte er nesten en vitenskap i seg selv, men de vanligste kalles skjesluk, wobbler, spinner og jigg. Det kan være lurt å kjøpe sluk med sluklås, så du enkelt kan ta av og på ulike åter uten å måtte lage en ny knute hver gang. Den populære skjesluken imiterer en fisk som svømmer fort. Hvis du varierer hastigheten når du sveiver inn senen, har du størst sjanse til å få napp. Fisker du et sted med mange ulike dybder, er wobbler et sikkert åte fordi den ligner på småfisk. Spinnere synker langsomt i vannet og gir fra seg en surrelyd som tiltrekker seg fiskenes oppmerksomhet. Med en spinner må du ha litt styr på teknikken, men erfarne fiskere synes gjerne at dette er de beste slukene (drag) å fiske med. Når du fisker med jigg, kaster du den ut og lar den synke. Så sveiver du den inn i rykk og napp slik at den treffer bunnen. En jigg har kroken oppover, slik at den ikke så lett setter seg fast. Den er dessuten tung, så det fungerer fint å kaste den ut også i motvind. En jigg er et lettfisket drag.

Test vår båtkonfigurator
Alt du trenger å ha med deg på en fisketur