Flytevesten – slik bør du tenke

En god flytevest kan utgjøre forskjellen mellom liv og død hvis ulykken er ute. Ha for vane å alltid ha den på i båten, det samme gjelder for passasjerer. Små barn kan med fordel ha flytevest på når de er i nærheten av vann for å redusere risikoen for drukning. Det finnes til og med flytevester for dyr.

De aller fleste drukningsulykker i rolig sjø i nærheten av land. Båter kantrer, og noen faller over bord. Undersøkelser viser at de fleste er dårlig forberedt på at noen faller i vannet eller må hoppe over bord på grunn av en ulykke.

For å vite hvilken type flytevest du skal kjøpe, må du stille deg disse spørsmålene:
Hvem skal bruke den? Når skal den brukes? Kan vedkommende svømme og hvor godt? Er vedkommende vant med vann? Flytevesten skal alltid være det plagget som er ytterst. Den skal også være CE-merket og tilpasset vekten og størrelsen til den som har den på. Dette er eksempler på noen typer flytevester:

Flyteplagg 50N
Skal brukes i rolige forhold av svømmekyndige personer. Den kalles også seilvest, flytejakke og fiskevest. Den er enkel å bevege seg i, og det er bra om du skal fiske eller gjøre andre aktiviteter som krever at du kan bevege deg fritt.

Redningsvest 100N
Denne vesten passer best for personer som ikke kan svømme eller er lite vant med vann. Den er også det eneste alternativet for barn. Vesten er alltid oransje eller rød med krage. Flytekraften er på forsiden, slik at den som har den på lander riktig i vannet. Vesten har alltid refleks og fløyte. Den er fin å bruke hvis du er i farvann der det kan ta tid før hjelpen kommer.

For barn er det spesielt viktig at vesten har krage og er tilpasset barnets størrelse og vekt. Hvis den ikke passer godt, blir flytekraften feil og effekten kan bli motsatt. Det skal være vanskelig for barnet å ta den av seg, men enkelt for en voksen å ta den på. Skrittstroppen skal være ordentlig festet, med maksimum fem centimeter mellom skritt og stropp. Det kan være bra for barnet å prøve å bade med flytevesten på for å kjenne hvordan det er i vannet.

Redningsvest 150N
Dette er den vesten som har best evne til å snu deg rett vei hvis du faller i vannet. I uutløst tilstand gir den stor bevegelsesfrihet. I kontakt med vann blåses vesten automatisk opp ved hjelp av en gasspatron. Den har refleks, fløyte og øyebolt for å løfte. Den begrenser muligheten til å svømme og krabbe opp i en båt, men den holder deg i rett posisjon til hjelpen kommer. Vesten må kontrolleres jevnlig for å sikre at den fungerer som den skal år etter år. Vesten skal kun brukes av svømmekyndige og er uegnet for barn.

Sikkerhetssnor
Hvis du har gode festepunkter i båten og en løpesnor fra baug til akter, kan du styrke sikkerheten om bord med en sele og en sikkerhetssnor som du fester sammen. Begge må være CE-merkede og forskriftsmessig festet.

Test vår båtkonfigurator
Finn din redningsvest