Vinteropplag av båten

Et godt opplag for båten om vinteren og godt vedlikehold gjør båtsesongen enklere og forlenger båtens levetid betraktelig. Det trenger ikke være så vanskelig å få til et godt opplag, men det er bra å ha en gjennomtenkt plan.

Når båten er på land er det lett å gå over hele båten og se etter skader og feil. Da har du sjansen til å oppdage om noe er i ferd med å gå i stykker, og du kan rengjøre og gjøre forebyggende vedlikehold.

Vær tidlig ute med å finne en løsning for vinteropplag til båten, og finn ut hvordan du rent praktisk skal få den på land. Mange båtforeninger og småbåthavner har både opplagsplasser og spesielt utstyr for opptak hvis du ikke har det selv. Det blir ofte ventelister og kø for båtopptak når frosten kommer, og hvis du er godt forberedt trenger du ikke bruke en dyr hasteløsning i siste liten.

Uansett om du skal oppbevare båten under tak eller utendørs, er det viktig at den er sikret mot å velte i vindkast og at den ikke utsettes for fukt som kan gi mugg. Båten må tømmes for puter, tekstiler og annet utstyr. Oppbevar dette hjemme slik at det er tørt og beskyttet mot tyveri. Batteriet skal tas med hjem og vedlikeholdslades – husk at dårlig batteri er et vanlig problem ved sjøsetting.

Gjør det til en regel å foreta grundig grovrengjøring av hele båten om høsten, men du kan vente med finpussen til våren. Reparer skader og slip der det trengs. Det er viktig at all rur og groing fjernes, ellers øker risikoen for muggangrep og skader på skroget om vinteren.
Motoren er en meget viktig og dyr del av båtens utrustning, så sørg for at den får nødvendig stell og vedlikehold. Forbered deg i god tid slik at du vet hva som kreves for din motor.
Mange forsikringsselskaper har omfattende regler for hva som gjelder under oppbevaring av båten for at forsikringen skal gjelde ved tyveri, skader og annet. Finn ut hva som gjelder for deg og din båt.
Hvis du ikke kan eller vil gjøre dette selv, finnes det virksomheter som tilbyr full service med opptak, opplag i varm hall og vedlikehold. Hvis du benytter deg av en slik tjeneste, kan du bare hente ut båten til våren, rengjort, med service utført og sjøsatt. Skip ohoi!

Test vår båtkonfigurator
De viktigste tipsene ved vinteropplag av båten